Tervehdys, pitkästä aikaa… :-)

Edellisestä kirjoituksesta tälle ”palstalle” onkin vierähtänyt melkoinen tovi. Tälle kesälle yritin tosin muutaman kerran tänne kyllä jotain kirjoittaakin, mutta olin hukannut/unohtanut tunnarit, enkä itsekään enää päässyt tänne sisään, joten kirjoittamatta sitten jäi… :-(

Onneksi Jussi ne vielä löysi, joten nyt voi taas jotain tänne rustailla. Nythän sitä on taas paremmin aikaakin.. :-)
No, kesä meni taas vauhdilla, kuten Lapin kesät aina valitettavasti menevät ja viimeiset kalastusasiakkaatkin ovat lähteneet jo aikaa sitten.
Kiitoksia taas oikein paljon kaikille Seitalassa kesän aikana vierailleille, tulkaahan ensi kesänä uudestaan.

Kalastajat saivat kesän aikana kaloja mielestäni erittäin hyvin ja puheet lohikannan romahtamisesta ovatkin suurelta osin liioiteltuja. Ainakin meidän asiakkaidemme ja minulle palautettujen saalisilmoitusten perusteella kalaa on tullut ajoittain todella hyvin. Tietysti oli välillä aikoja, jolloin kalaa ei tullut juuri lainkaan ja eräs sellainen aika on perinteisesti heinäkuun puolivälin jälkeen n. 1-2 viikkoa kestävä ns. lohen ”hampaaton aika” joka ilmenee yleensä eritoten lämpiminä kesinä ja tämä kesähän oli pitkästä aikaa oikein hyvä ilmojen(kin) puolesta.
Itse en tosin ole vielä hampaatonta lohta nähnyt, mutta ehkäpä veden ollessa lämpimimmillään, lohen ikenet sen verran turpoavat, että hampaat jäävät ikäänkuin ikenien sisään ja kala aristaa suutaan sen verran, ettei mielellään nappaa vieheisiin.

Mutta elokuun puolelle päästyä alkoi kalaakin taas tulla ja isossa osassa saalisilmoituksista olikin jotain saalista ilmoitettu saaduksi. Kesän kokonaistilanne ainakin täällä Outakosken seudulla oli mielestäni oikeinkin hyvä ja suurin osa asiakkaista lähtikin hyvillä mielin kotiinsa. Toki sekaan mahtuu sellaisiakin, joilla ei kalaonni oikein ollut parhaimmillaan ja he joutuivatkin lähtemään tyhjin, tai lähes tyhjin käsin pois. Mutta ensi kesänä sitten uudestaan… :-)
Useimmat kyllä sanovatkin, etteivät he tänne lohen takia tule, kyllä syy Tenolle saapumiseen on ihan joku muu, mutta tietysti kalan saaminen on ikäänkuin piste iin päälle ja se kruunaa lomareissun lopullisesti.
Ja hyvä niin, sillä jos se kala olisi tärkein, niin senhän saisi helpoimmin supermarketin kalatiskiltä.. ;-)

Mutta kausi Utsjoella, Outakoskella ja Seitalassakaan ei kuitenkaan ole vielä ihan kokonaan ohi, sillä ruskaa on vielä jäljellä ja sen jälkeen alkaakin riekkokausi.

Tänä vuonna onkin pesintä riekoilla ja muillakin maalinnuilla onnistunut pitkästä aikaa hyvin ja sen takia lintuja onkin nyt loppukesästä näkynyt vuosien tauon jälkeen ihan kohtuullisesti. Ei vielä hirveän paljon, mutta monen ”tyhjän” vuoden jälkeen mielestäni hyvinkin mukavasti, kun välillä meni vuosia, ettei yhtään ainutta riekkoa näkynyt maanteiden varsillakaan.
Kenties pesinnän onnistumiseen on osasyynä lämmin kesä ja runsas myyrä- ja sopulikanta, jolloin pienpedoille on riittänyt muutakin ravintoa kuin riekonpoikaset.

Jopa koppelopoikue käppäili tuossa reilun kilometrin päässä tien vieressä, mutta metsohan on Utsjoeln kunnassa rauhoitettu kokonaan, joten saavat käppäilläkin ihan rauhassa.
Eikä niitä riekkojakaan varmasti vielä niin paljoa ole, että minä niiden takia haulikkoni naftaliinista kaivaisin. Ei niitä vielä kannata alkaa ainakaan minun toimestani tappamaan, mutta jos tämän jälkeen vielä muutamana kesänä pesintä onnistuu yhtä hyvin kuin tänä vuonna, niin sitten voin minäkin ehkä riekkopaistin itselleni hakea.

Ei muuta kuin aurinkoista ja lämmintä syksyn jatkoa kaikille asiakkaillemme, kuten myös niille, jotka eivät vielä ole syystä tai toisesta ehtineet Seitalassa käymään.. :-)

Terv. Jupe ja Seitalan väki

Vastaa